Shampoo zonder sulfaten (SLS en SLES)

Shampoo zonder sulfaten (SLS en SLES)Voordat we het hebben over de beste shampoo zonder sulfaten is het belangrijk te begrijpen wat sulfaten zijn. Hoe weet je dat deze stoffen in shampoo zitten? In de winkels liggen steeds meer goedkopere shampoo merken die ‘sulfaatvrij’ zouden zijn. Is dit echt zo? En zijn SLS en SLES echt zo slecht voor het haar? In dit artikel lees je de zin en onzin van sulfaten. Laten we beginnen met wat SLS en SLES precies zijn en waarvoor ze in cosmetica gebruikt worden.

Wat zijn sulfaten, SLS oftewel SLES

Sulfaten zijn een groep reinigende schuimvormers, namelijk Sodium Lauryl Sulphate (SLS) en Sodium Laureth Sulphate (SLES). Ook wel surfactants, oftewel oppervlakte actieve stoffen genoemd. Deze reinigers worden vaak gebruikt in shampoo maar ook in cosmetica producten zoals tandpasta, handzeep, (baby) badschuim en zelfs facewash.

 Shampoo zonder SLS

Zo worden sulfaten gemaakt

Sulfaten worden kunstmatig gemaakt in een laboratorium. Meestal van een plantaardige bron die vervolgens chemisch wordt omgezet. SLES kan worden gemaakt uit palmolie of kokosolie. SLS kan worden gemaakt uit aardolie, kokos- of palmolie. En ook al zijn sulfaten gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dat betekent niet dat sulfaat in shampoo goed is voor ons haar. Biologische haarproducten zonder sulfaten, parabenen en siliconen zie je tegenwoordig steeds vaker in winkelschappen. Dit is al een teken waarom je beter geen synthetische toevoegingen zoals sulfaten voor je haar kunt gebruiken.

Hoe sulfaten herkennen

Op cosmetica verpakkingen herken je sulfaten meestal aan namen die eindigen op ‘-ate’:

  • SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
  • SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
  • ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
  • ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Waarom sulfaatvrije shampoo?

Sulfaten kunnen je hoofdhuid beschadigen en je haar droog, dof en vaal maken. Is SLS of SLES dan per definitie altijd slecht? Dit is best lastig te zeggen. Uit onderzoek komt namelijk veel tegenstrijdige resultaten over sulfaten naar voren. Sommige rapporten claimen dat SLS kankerverwekkend is en moet worden vermeden. Terwijl andere bronnen juist lijken te suggereren dat SLS en SLES geen kankerverwekkende stoffen zijn – maar zeer irriterend kunnen werken op de huid. Ook al zijn er officieel geen beperkingen voor het gebruik van SLS in cosmetica; het wordt over het algemeen gezien als één van de meest irriterende oppervlakte actieve stoffen. Het zou met name de huid, hoofdhuid en slijmvliezen irriteren.

Wist je dat? In onderzoek SLS vaak wordt gebruikt om de huid te irriteren om tekenen van een atopische huid te onderzoeken? Dus waarom wordt dezelfde stof in cosmetica gebruikt als bekend is dat het de huid irriteert? Dat komt doordat SLS relatief goedkoop is. Een kleine hoeveelheid zorgt al voor een grote hoeveelheid schuim. En wanneer het gemengd wordt met zout, wordt het product dikker waardoor het een geconcentreerde samenstelling lijkt. Dit is met name handig als er een grote hoeveelheid water in een product zit.

Wist je ook dat? SLS oorspronkelijk werd (en nog steeds wordt) gebruikt als vloerreiniger, ontvetter en als chemicaliën in de carwash?

De vier voordelen van sulfaatvrije shampoo kopen

Neem het zekere voor het onzekere en kies voor een sulfaatvrije shampoo kopen. Dit zijn de vier voordelen van een goede shampoo zonder sulfaten:

  1. Behoudt de natuurlijke en hydraterende oliën van het haar. Het houden van de natuurlijke balans en het vochtgehalte van de hoofdhuid is een van de beste voordelen die sulfaat- en siliconenvrije shampoo biedt. Dit is vooral belangrijk bij droog en beschadigd haar. Des te beter de hoofdhuid van nature gehydrateerd blijft, hoe beter de conditie van je haar.
  2. Langdurige haarkleur. Wist je dat de beste sulfaatvrije shampoo en conditioner de haarkleur ook langer in je haar houdt? Dit is echt waar! Shampoo zonder SLS kan de duurzaamheid en helderheid van de haarkleur met vier weken of zelfs langer verlengen.
  3. Geen pluizig haar. Pluizig haar was in de jaren 80 misschien in de mode, tegenwoordig willen de meeste mensen van pluishaar af. Een manier om pluizig haar te voorkomen is, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden; shampoo zonder SLS
  4. De gevoeligheid van de hoofdhuid verminderen. Weet je nog toen we eerder noemden dat SLS en SLES de hoofdhuid kunnen irriteren? Sulfaatvrije shampoo kan een gevoelige hoofdhuid onmiddellijk helpen kalmeren. Bovendien maakt het haar zachter en zachter. Zeker als je het combineert met een natuurlijke haarspoeling.

“Sulfaat of SLS-vrije shampoo” - really?

Sommigen denken dat alle shampoo’s in zeepvorm geen sulfaten bevatten. Dat is niet het geval. Ook is het goed te weten dat veel SLS-vrije shampoo merken trots melden dat de producten geen sulfaten bevatten. Zo ligt er in de schappen van drogisterijen steeds meer goedkope sulfaatvrije shampoo. Maar let goed op! Deze producten bevatten bijvoorbeeld vaak Sodium Coco Sulfate (SCS).

Dit is een vorm van greenwashing omdat het productieproces voor Sodium Coco Sulfate bijna hetzelfde is als voor SLS. Met als verschil dat in plaats van het isoleren van slechts één vetzuur (laurinezuur) SCS is gemaakt van een mengsel van de vetzuren in kokosolie. Dit is dus een ´slimme´ manier om niet alle "vetzuur" sulfaten in de ingrediëntenlijst te hoeven plaatsen. In plaats daarvan wordt Sodium Coco Sulfate door cosmeticamerken als naam gebruikt voor een mengsel bestaande uit; sodium lauryl sulfate, sodium caprylic sulfate, sulfate, sodium cetearyl sulfate, sodium oleic sulfate, etc.

Dat houdt in dat het Sodium Coco Sulfate daadwerkelijk 40 tot 50% Sodium Lauryl Sulfate (SLS) kan bevatten! Kijk dus goed naar de INCI-lijst van producten. Zorg dat je de vermelde chemische samenstelling van de ingrediënten begrijpt voordat je een product aanschaft.

Heb je vragen over een shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen kopen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Wil je een sulfaatvrije en natuurlijke shampoo bar kopen maar weet je niet welke je nodig hebt voor jouw haartype? Lees dan: de beste shampoo zonder sulfaten per haartype.

 

Lees ook

Een speciale shampoo voor baby´s kopen, doe je omdat je het beste wil voor je kleintje.

Natuurlijke baby shampoo