Is eczeem besmettelijk?

Eczeem besmettelijk

Het is een vervelend huidprobleem maar eczeem is niet besmettelijk. Pfjiew, dat scheelt. Dit geldt trouwens voor alle soorten; of het nou gaat om seborroïsch-, contact- of nummulair eczeem. Belangrijk te weten is dat eczeem een teken is van een verstoorde huidbarrière. Wanneer het beschermingsmechanisme van je huid niet optimaal werkt, ben je gevoeliger voor bacteriële infecties. En deze kunnen wél besmettelijk zijn voor anderen.

Nou je weet dat je eczeem niet kunt overdragen, ben je waarschijnlijk benieuwd of en wat je eraan kunt doen. Want een droge, rode huid met jeuk en schilfers is alles behalve prettig. Lees verder over de besmettelijkheid van eczeem, of eczeem te genezen is én de beste eczeem behandeling!

Dit wil je weten over eczeem:

  • Nee, eczeem is niet besmettelijk
  • Nee, eczeem is niet te genezen
  • Ja! er zijn mogelijkheden om de klachten van eczeem te behandelen

Waarom is eczeem niet besmettelijk?

Eczeem is niet besmettelijk voor anderen omdat het niet om een virus of bacterie gaat. Een atopische huid kan voor vochtblaasjes, vochtige plekken of jeuk zorgen. Dit zijn symptomen die in verband worden gebracht met overdraagbare huidaandoeningen. Wat de gedachte dat eczeem besmettelijk is, best logisch maakt. Maar wanneer je last van eczeem hebt, kun je dus gerust anderen aanraken. Ook hoef je je eczeem niet te bedekken uit angst dat je er iemand mee kunt besmetten.

Wanneer is eczeem wel besmettelijk?

Wanneer is eczeem wel besmettelijk? Sommigen denken dat eczeem besmettelijk is wanneer het actief is. Of dat de blaasjes van eczeem en ontstoken eczeem overdraagbaar is. Dit is niet het geval. Wel ontstaat eczeem sneller wanneer je huidbarrière niet goed meer werkt. Dan is de balans van het natuurlijke beschermingsmechanisme van je huid verstoord. Op lange termijn ben je hierdoor vatbaarder voor bacteriële infecties. Soms veroorzaakt door virussen en schimmels. Deze kunnen wel besmettelijk zijn voor anderen, ook al is deze kans een stuk kleiner dan bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep.

Het is daarbij belangrijk om te constateren of het huidprobleem wel echt om eczeem gaat. Zoals bijvoorbeeld bij eczeem rondom de mond (clownseczeem - dermatitis perioralis) dat lijkt op de symptomen van krentenbaard; dat is wel besmettelijk. Net als zwemmerseczeem, ook wel voeteczeem genoemd. Dit is eigenlijk geen eczeem maar een voetschimmel en daarom wel besmettelijk.

Natuurlijke huidbarrière beschermen

Omdat eczeem niet besmettelijk is maar (sneller) ontstaat door een disbalans in je huidbarrière, is het erg belangrijk dit natuurlijke beschermingsmechanisme van je huid te respecteren. In de meeste gevallen wordt eczeem namelijk getriggerd of verergerd door een reactie van het lichaam op contact met bepaalde (synthetische) stoffen. Met name bij contacteczeem of eczeem in het gezicht, welke verergert door overbehandeling van de huid. Gebruik voor de atopische huid en droge huid daarom altijd milde en biologische verzorgingsproducten, zoals natuurlijke gezichtsverzorging.

eczeem genezen

Is eczeem te genezen?

Eczeem is niet te genezen maar wél goed te behandelen met de juiste verzorging. Een natuurlijk middel tegen eczeem werkt het beste tegen de symptomen zoals een droge huid, schilfers en jeuk. Het is het belangrijkste dat een middel tegen eczeem vet is en zo min mogelijk belastende ingrediënten bevat. Een eczeemhuid heeft in de eerste plaats namelijk vooral rust nodig. Vermijd daarom agressieve en synthetische producten. Andere factoren die eczeem kunnen beïnvloeden zijn stress, antibiotica, temperatuurschommelingen en een ongezonde levensstijl.

De beste eczeem behandeling

De beste eczeem behandeling is eentje die zowel factoren van binnenuit als van buitenaf aanpakt:

  • zorg voor een gezond en regelmatig eetpatroon (omega-3 vetzuren, probiotica)
  • stop met roken
  • drink voldoende water
  • zorg voor voldoende slaap
  • reduceer stress
  • gebruik een natuurlijke eczeem creme zoals bodybutter met hennep. Hennepzaad olie is een onderzocht ingrediënt bij (atopisch) eczeem.
  • Vermijd het voortdurende gebruik van een hormoonzalf. Hier lees je meer over de bijwerkingen van hormoonzalf, welke soms zelfs desastreus kunnen zijn.

Wist je dat nuttige probiotica of propolis een perfecte ingrediënten zijn ter verbetering van je natuurlijke huidbarrière? De bestandsdelen van ons beste hyaluronzuur serum (met hyaluron en probiotica) helpen onder andere vocht te binden in de gezichtshuid. Dit zorgt voor optimale hydratatie wat erg belangrijk is voor de droge eczeemhuid. Je kunt ook een propolis zalf in je routine toevoegen. Dit product helpt de beschermende huidbarrière te versterken. En vermindert effectief jeuk, irritatie en huiduitslag. 

Bekijk hier de beste natuurlijke eczeem producten

Atopische huid verzorgen

 


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.