Hoogwaardige verzorgingsproducten kopen? Vermijd deze 8 schadelijke ingrediënten

ingredienten slecht voor huid

Ons cosmetica assortiment bestaat niet zomaar uit biologische gezichtsverzorging en de beste natuurlijke effectieve ingrediënten. Wij vinden namelijk dat cosmetica daadwerkelijk iets moet toevoegen aan je huidresultaten, gezondheid én het milieu. Jij toch ook?

Want wist je dat veel huidklachten (mede) ontstaan door bepaalde bestanddelen in verzorgingsproducten? Terwijl deze onze huid en haren juist zouden moeten verbeteren. Doordat de ingrediënten onder verschillende namen op het etiket kunnen staan, wordt het je niet makkelijk gemaakt. We helpen je met een overzicht van ingrediënten die je beter kunt vermijden in cosmetica. Zodat je kunt kiezen voor waar voor je geld!

Welke ingrediënten zijn slecht voor je huid en haar?

Schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten

De onderstaande ingrediënten worden vaak gebruikt in verzorgingsproducten. Waarom? Ze zijn commercieel en goedkoop. Ze maken een product makkelijker te gebruiken of langer houdbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat een smeersel er dikker en gladder uitziet.

Maar is dat waar jij je geld aan wilt uitgeven?

Of kies je liever voor veilige ingrediënten die écht iets doen voor de conditie van je huid en haar? Die respect hebben voor de natuurlijke balans, het beschermingsmechanisme van je huid en het milieu niet onnodig belasten. Vooral wanneer je last hebt van een vette en vochtarme, gevoelige of droge huid, kies je beter voor een ander alternatief.

Acht ingrediënten die je liever niet in je cosmetica wilt

Simpelweg omdat ze geen voordelen hebben in huid- of haarverzorging.
  1. Sulfaten (SLES en SLS)
  2. Parabenen
  3. Siliconen
  4. Minerale Olie
  5. PEG’s - Polyethylene glycol
  6. Synthetische kleur- en geurstoffen
  7. Alcohol
  8. Microplastics

Meer weten? Lees snel verder voor meer informatie over deze schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten. Ook laten we zien hoe ze je kunt herkennen op het etiket.

1. Sulfaten

Sulfaten herken je op het etiket als: Sodium Laureth Sulfate [SLES], Sodium Lauryl Sulfate [SLS], Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, maar ook Sodium Coco Sulfate (SCS) kan SLES of SLS bevatten.

Sulfaten zijn reinigers die vaak voorkomen in douche- en badproducten, maar zelfs ook in gezichtsreinigers. Dit komt doordat sulfaten goedkoop zijn, goed schuimen en effectief reinigen. Perfect als je je auto wilt schoonmaken, maar veel te sterk voor de (hoofd)huid. Dit tast het natuurlijke beschermingsmechanisme van je huid aan waardoor deze haar werk niet meer kan doen. SLS en SLES in shampoo kan onder andere hoofdhuid eczeem en roos verergeren.

Maar dat niet alleen...

Steeds meer onderzoek wijst uit dat SLS en SLES schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wat de effecten precies zijn, wordt momenteel nog steeds onderzocht. In ieder geval wordt het gezien als een van de meest irriterende oppervlakte actieve stoffen. Zo is het onder andere geassocieerd met dermatitis perioralis, een vorm van eczeem.

Let op: sommige cosmeticamerken stellen met trots dat hun product vrij van sulfaten is. Maar, wanneer een product geen "echte zeep" bevat, en wel veel schuimt, dan moet een ander soort schuimmiddel zijn gebruikt. Vaak is dit Sodium Coco Sulfate (SCS). Een verzamelnaam voor vetzuur sulfaten in kokosolie. En dat houdt in dat Sodium Coco Sulfate alsnog wel 40% tot 50% SLS kan bevatten!

Met de shampoobars van Flow Cosmetics ben je verzekerd van de beste shampoo zonder sulfaten.

2. Parabenen

Parabenen herken je op het etiket als: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben of (Iso)/Butylparaben.

Parabenen zijn een groep chemicaliën die er goed voor zorgt dat een cosmeticaproduct langer houdbaar is. Sommige parabenen zijn verboden en van anderen is een bepaalde hoeveelheid toelaatbaar. Het probleem hierbij is het zogenoemde stapeleffect. Want parabenen worden snel na gebruik opgenomen in de huid. En dat is misschien bij een enkel product niet schadelijk. Maar wanneer je alle verzorgingsproducten bij elkaar optelt wel!

Parabenen worden gezien als xeno-oestrogenen. Dit zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo in het lichaam. Met alle nadelige effecten voor de gezondheid als gevolg. Sommige onderzoeken laten zelfs zien dat parabenen mogelijk verband houden met borstkanker. Parabenen zijn bijvoorbeeld gevonden in borstkankertumoren. [Bron: https://www.ewg.org/news-insights/news/common-preservative-personal-care-products-linked-breast-cancer]

Met een biologische shampoobar uit ons biologische haarverzorging assortiment, weet je zeker dat ze geen twijfelachtige ingrediënten bevatten zoals parabenen.

3. Siliconen

Benamingen van siliconen in verzorgingsproducten eindigen vaak op ‘cone’ of ‘siloxaan’. Zoals Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclopentasiloxan, Amodimethicone.

Siliconen geven conditioners en moisturizers een volle textuur die huid en haar instant zacht maakt. Klinkt aantrekkelijk. Totdat je beseft dat siliconen worden gemaakt van aardolie en eigenlijk een soort van vloeibaar plastic zijn. Een goed voorbeeld dus van een ingrediënt dat (tijdelijk) een mooi resultaat geeft, zonder dat het de huid of het haar verzorgt. Bovendien zijn siliconen milieubelastend omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. En het is ook niet nodig, want er zijn veel betere alternatieven. Dit bewijzen we met onze natuurlijke conditioners.

Ook op je huid kun je siliconen beter vermijden. Alhoewel ze vocht in de huid kunnen opsluiten, verstoppen siliconen de huid ook. Hierdoor kan de balans in de huid verstoord worden. Last van een droge huid? Kies voor het beste hyaluronzuur serum zonder siliconen. Voor de oudere huid raden we zeker het beste retinol serum aan. Ze bevatten beide alleen actieve ingrediënten die de huid echt voeden, verzorgen en beschermen.

4. Minerale olie

Minerale olie wordt op het etiket ook vaak Paraffine, Petroleum, Paraffine, Paraffinum liquidum, Paraffin Oil of Mineral Oil genoemd.

Minerale olie klinkt best als een prettig ingrediënt vind je niet? Maar niet wanneer je weet dat het een restproduct is uit de aardolie-industrie. Petroleum, oftewel paraffine is een populair ingrediënt in de cosmetica industrie. Het is namelijk goedkoop, geur- en kleurloos. Het legt een laagje op je huid waardoor vocht niet kan verdampen. Vooral de atopische huid voelt hiermee in eerste instantie een stuk soepeler. Maar tegelijk ontneemt het de huid de mogelijkheid zelf te herstellen. Hierdoor moet je blijven smeren voor hetzelfde effect. Een droge huid is veel meer gebaat bij hydraterende ingrediënten met een verzorgende werking. Dit geldt ook voor de eczeemhuid. Lees hier de beste tips voor de behandeling van eczeem gezicht.

5. PEG’s - Polyethylene glycol

Op de ingrediëntenlijst vind je dit bestanddeel terug als PEG gevolgd door een nummer (bijvoorbeeld PEG-40, PEG-34).

PEG's (polyethyleenglycolen) zijn op aardolie gebaseerde verbindingen die veel in cosmetica worden gebruikt als verdikkingsmiddelen, oplosmiddelen, weekmakers en vochtdragers. Deze emulgatoren bevatten plastic en helpen cosmetische ingrediënten dieper in de huid door te dringen. Waarom zijn PEGs een lastig ingrediënt?

  • Niemand wil plastic in hun lichaam, toch?
  • In het algemeen bevatten producten met PEG's ook andere twijfelachtige grondstoffen. Daardoor kunnen schadelijke grondstoffen onderhuids worden getransporteerd.
  • Het fabricageproces van PEG-emulgatoren is belastend voor het milieu.
  • Daarnaast moet verder worden onderzocht of PEG-emulgatoren schadelijk voor onze gezondheid kunnen zijn.

6. Synthetische kleur- en geurstoffen

Synthetische kleur- en geurstoffen bevatten geen verzorgende eigenschappen. Tegelijk nemen ze wel ruimte in van grondstoffen die een product effectiever maken. De enige functie van synthetische kleurstoffen is om het product er aantrekkelijk uit te laten zien of een lekkere geur te geven. Let op: er zijn fantastische alternatieven voor synthetische kleur- en geurstoffen. Check dus de INCI-lijst om te zien waar een heldere, mooie kleur vandaan komt. Alternatieve natuurlijke kleurstoffen zijn pure minerale pigmenten.

Synthetische parfums worden op de INCI-lijst vermeld als parfum of fragrance. Soms worden ze ook gebruikt om de geur van andere ingrediënten te maskeren. Maar let op, parfum en geurstoffen zijn allergenen. Vooral wanneer je last hebt van een bepaalde vorm van dermatitis perioralis, zoals clownseczeem, kan dit de klachten verergeren.

Last van eczeem? Lees ook: het beste natuurlijke middel tegen eczeem.

7. Alcohol

Er zitten verschillende soorten alcohol in cosmeticaproducten en ze zijn lang niet allemaal slecht voor je huid. Alcohol die je in de eerste plaats in cosmetica wilt vermijden, is ethanol, vooral in hoge concentraties. Op het etiket kan je ethanol herkennen als alcohol of alcohol denat. Ethanol droogt snel op, is licht en ontvet de huid. Dit lijkt vooral aantrekkelijk bij een vette of acne huid. Maar vergis je niet, want op de lange termijn verergert het juist de klachten. Je huid raakt namelijk uit balans en gaat juist meer talg aanmaken.

8. Microplastics

Een ingrediënt dat gelukkig steeds meer onder de aandacht komt, is microplastic. Tot voor kort bestond de aanname dat microplastics niet in onze bloedbaan kunnen komen. Inmiddels hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam al anders aangetoond. Want wat bleek na onderzoek naar microplastics in het bloed? Deze werden bij bijna tachtig procent van de onderzochte proefpersonen terug gevonden. [Bron: https://vu.nl/en/research/more-about/immunoplast]

Daarbij zijn microplastics een groot milieuprobleem. Ze zitten in cosmeticaproducten van gezichtscrème tot scrub en shampoo. Een shampoo zonder microplastics is daarom ook één van de belangrijkste eigenschappen van een milieuvriendelijke shampoo.

Meer informatie over ingrediënten die slecht zijn voor je huid, haar of het milieu?

Download hier gratis onze PDF.

Misschien vind je dit ook interessant? Make-up zonder schadelijke stoffen.


Laat commentaar achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.